Stråtaget er så småt på vej til at gøre sin renæssance på det danske byggemarked, og hos mange arkitekter og byggefirmaer mærker vi en stigende efterspørgsel.
Ikke alene efterspørger kunderne en æstetisk smukkere tagrenovering af deres huse, men med den øgede fokus på brandsikkerhed ved stråtag, vinder produktet tilbage i kundernes bevidsthed.
I mange år var strå et materiale, som de fleste forbandt med gamle bindingsværkshuse og sommerhuse ved den jyske vestkyst, og i de tidlige handelsbyer på Sjælland.
Men strå byder på flere fordele og står derfor over for en stor potentiel popularitet i fremtidens byggeri. Der er en øget fokus på bæredygtighed og dermed også bæredygtige materialer til byggeri, og kunderne viser stigende interesse for at benytte sig af gammelt dansk håndværk.
De senere år har strå båret præg på flere større prestigebyggerier. Her er det ikke længere kun tagkonstruktionen der udføres i strå, men nytænkning vinder frem i byggeprojekterne.
I Sverige er der set flere projekter hvor Strå er benyttet som facade beklædning.
Uddannede tækkemænd er med til at udtænke nye løsninger til byggeprojekterne. Og i samarbejde med kunderne, ser vi gerne på løsninger, som gør dit byggeri helt unikt.
Et Dansk tækkeprojekt, hvor man har brugt strå i en mere nytænkende løsning, er Vadehavscentret ved Ribe. Ikke kun taget, men også facaden er strå, og giver en æstetisk smuk bygning, som falder godt ind i beliggenhedens omgivelser.
Restaurant Bellahøj, som er beliggende i København, er en 3 længet gård som bliver benyttet som restaurant til selskaber, events og konference, ligger smukt på en bakketop med udsigt over København. Her har man netop valgt at bibeholde husets historiske udtryk, ved at fortsat at benytte strå som tag.
Klimafokus er godt for strå
Men et stråtag er ikke kun tilegnet de store prestigebyggerier. Det vinder mere og mere ind på det gængse byggemarked, og er både miljørigtigt og smukt til selv det mindste hus. Tækkemænd rundt om i landet har nok at se til, og der er mangel på dygtige uddannede tækkere.
Byggefirmaer har et samfundsmæssigt ansvar i byggebranchen, og de klimamål som regeringen har opsat, kan ikke nås uden at der indtænkes bæredygtige materialer i byggeriet.
Det er gået op for de toneangivende parter, og det voksende fokus på klimavenligt og bæredygtigt byggeri betyder, at der er medvind for strå som materiale.
Myten om at strå skulle være mindre bæredygtigt, da produktionen af strå til tage foregår i Kina, og dermed belaster miljøet pga. transport, er også ved at være forældet.
Der produceres rigtig mange strå i Norden, og hvis man spørger sin tækkemand, vil det oftest være muligt at få lige præcis de strå man ønsker til sit tag.