assorted fruits and vegetable on brown wooden chopping board

Glutenfri morgenmad – her er nogle lækre muligheder!

Hvis du lider af glutenintolerans eller cøliaki, kan det være svært at finde en god og nærende morgenmad, der ikke indeholder gluten. Mange traditionelle morgenmadsprodukter som brød, rundstykker, cornflakes og müsli er lavet af hvede, rug eller byg, som alle er kilder til gluten. Men fortvivl ikke, for der findes masser af glutenfri alternativer, der kan give dig en god start på dagen. I dette blogindlæg vil jeg præsentere nogle af dem, som du nemt kan finde i din online glutenfri webshop.

Glutenfri rundstykker

Der er ikke noget som duften af friskbagte rundstykker om morgenen. Men hvis du ikke tåler gluten, kan du ikke bare gå ned til den nærmeste bager og købe en pose. Heldigvis findes der flere glutenfri varianter af rundstykker, som smager mindst lige så godt som de almindelige. Her er nogle af dem:

  • Håndværkere: Disse er sprøde og luftige rundstykker, som er lavet af rismel, majsmel, boghvedemel og kartoffelmel. De har en mild og sød smag og passer godt til både ost og pålæg.
  • Birkes: Disse er klassiske rundstykker med birkes på toppen, som er lavet af rismel, sojamel, tapiokastivelse og fiberhusk. De har en blød og saftig krumme og passer godt til marmelade eller honning.
  • Grovbirkes: Disse er en grovere version af birkes, som er lavet af rismel, boghvedemel, solsikkekerner, græskarkerner, hørfrø og fiberhusk. De har en lidt nøddeagtig smag og passer godt til æg eller skinke.
  • Spanske stykker: Disse er flade og ovale rundstykker, som er lavet af rismel, tapiokastivelse, majsstivelse, gær og olivenolie. De har en sprød skorpe og en luftig krumme og passer godt til ost, pålæg eller avocado.
  • Skagenslapper: Disse er runde og tykke rundstykker, som er lavet af rismel, mandelmel, kok

Du kan enten bage disse rundstykker selv, hvis du har tid og lyst, eller købe dem færdigbagte i frysedisken. De skal blot tøes op og varmes i ovnen, så er de klar til at nydes.

Cornflakes

Cornflakes er en anden populær morgenmad, som mange mennesker spiser med mælk, yoghurt eller plantemælk. Men mange cornflakes indeholder også gluten, enten fra hvedemel, malt eller andre tilsætningsstoffer. Derfor skal du være opmærksom på at læse ingredienslisten, når du køber cornflakes. Her er nogle af de glutenfri varianter, som du kan vælge imellem:

  • Fiberflakes: Disse er cornflakes med et højt indhold af kostfibre, som er lavet af majs, rismel, sukker, salt og jern. De har en sprød og let sød smag og giver dig en god mæthedsfølelse.
  • Fiber-/frugtflakes: Disse er cornflakes med frugtstykker, som er lavet af majs, rismel, rosiner, dadler, æbler, bananer, solbær, sukker, salt og jern. De har en sprød og frisk smag og giver dig en god portion frugt.
  • Chokopops: Disse er cornflakes med chokoladesmag, som er lavet af majs, rismel, kakao, sukker, salt og jern. De har en sprød og lækker smag og giver dig et strejf af sødme.

Du kan finde disse cornflakes i de fleste supermarkeder, hvor de ofte er markeret med et glutenfri symbol. Du kan også købe dem online, hvis du foretrækker det.

Müsli

Müsli er en blanding af gryn, nødder, frø og tørret frugt, som er rig på protein, fedt, fibre og vitaminer. Det er en sund og nærende morgenmad, som kan varieres efter smag og behov. Men mange müsli-produkter indeholder også gluten, enten fra havre, byg, rug eller hvede. Derfor skal du være opmærksom på at vælge en glutenfri müsli, som er lavet af glutenfri gryn, f.eks. boghvede, quinoa, amaranth eller hirse. Her er nogle af

de glutenfri müsli-varianter, som du kan vælge imellem:

  • Boghvedemüsli: Denne müsli er lavet af boghvedeflager, rosiner, solsikkekerner, mandler, hasselnødder og kokos. Den har en mild og nøddeagtig smag og passer godt til plantemælk eller yoghurt.
  • Quinoamüsli: Denne müsli er lavet af quinoaflager, dadler, abrikoser, cashewnødder, kokos, chiafrø og kanel. Den har en sød og frugtig smag og passer godt til mælk eller yoghurt.
  • Amaranthmüsli: Denne müsli er lavet af amaranthflager, figner, tranebær, græskarkerner, pistacienødder, kakao og vanilje. Den har en sprød og chokoladet smag og passer godt til plantemælk eller yoghurt.
  • Hirsemüsli: Denne müsli er lavet af hirseflager, æbler, blåbær, valnødder, sesamfrø, honning og kardemomme. Den har en frisk og aromatisk smag og passer godt til mælk eller yoghurt.

Du kan enten lave din egen müsli ved at blande de ingredienser, du kan lide, eller købe en færdigblandet müsli i helsekostbutikker eller online. Du kan også tilføje friske frugter eller bær til din müsli for at gøre den endnu mere lækker.

Granola

Granola er en ristet blanding af gryn, nødder, frø, tørret frugt og sødestoffer, som er knasende og velsmagende. Det er en populær morgenmad, som mange mennesker spiser med mælk, yoghurt eller plantemælk. Men mange granola-produkter indeholder også gluten, enten fra havre, byg, rug eller hvede. Derfor skal du være opmærksom på at vælge en glutenfri granola, som er lavet af glutenfri gryn, f.eks. boghvede, quinoa, amaranth eller hirse. Her er nogle af de glutenfri granola-varianter, som du kan vælge imellem:

  • Paleogranola: Denne granola er lavet af nødder, frø, tørret frugt, kokosolie, ahornsirup og krydderier. Den har en rig og sød smag og passer godt til plantemælk eller yoghurt.
  • Chokoladegranola: Denne granola er lavet af boghvedeflager, rismel, kakao, mandler, hasselnødder, chokolade, kokossukker og vanilje. Den har en knasende og lækker smag og passer godt til mælk eller yoghurt.
  • Bananbrødgranola: Denne granola er lavet af quinoaflager, bananer, valnødder, rosiner, kokosolie, honning og kanel. Den har en blød og frugtig smag og passer godt til mælk eller yoghurt.
  • Pumpkin spice granola: Denne granola er lavet af amaranthflager, græskarkerner, tranebær, kokos, kokosolie, agavesirup og pumpkin spice. Den har en sprød og krydret smag og passer godt til plantemælk eller yoghurt.

Du kan enten lave din egen granola ved at riste de ingredienser, du kan lide, i ovnen, eller købe en færdigristet granola i supermarkeder, helsekostbutikker eller online. Du kan også tilføje friske frugter eller bær til din granola for at gøre den endnu mere lækker.

Glutenfri morgenmad – ikke så svært som du tror!

Som du kan se, er der mange muligheder for at spise en glutenfri morgenmad, som er både sund, nærende og velsmagende. Du behøver ikke at føle dig begrænset eller udelukket, hvis du ikke tåler gluten. Du kan stadig nyde en god start på dagen med rundstykker, cornflakes, müsli eller granola, som er glutenfrie og lækre. Prøv nogle af disse produkter eller opskrifter, og find din favorit blandt dem. Du vil snart opdage, at glutenfri morgenmad er ikke så svært som du tror!