Kender du lovgivningen i forbindelse med køb af skudsikre veste?

Folk i forskellige erhverv kan have brug for en skudsikker vest. Det er lovligt for privatpersoner at købe skudsikre veste og lige så nemt som for politi-og militærfolk. Som privatperson, der har købt en skudsikker vest, er der dog nogle love, du skal forholde dig til.

Anmeld at du bærer vest

Som sagt er det lovligt at købe og sælge sikkerhedsveste, der skal beskytte dig mod angreb såsom skudsikre eller stiksikre veste. Du kan dog blive straffet for at bære dem på offentlige steder, hvis du ikke har anmeldt det i forvejen. Hvis du bærer vesten som en del af dit erhverv, eller hvis vesten er del af en udklædning, er det dog ikke nødvendigt at anmelde det først. Det vil sige, hvis du arbejder som vagt, bærer dem for at sælge sikkerhedsveste eller bærer sikkerhedsvest på grund af rollespil, så er det lovligt.

Hvis ikke skal du anmelde, at du er i besiddelse af sikkerhedsvest, som du skal bære på et offentligt sted. Du kan gøre det online eller finde en blanket, som du kan printe ud. Du kan også læse mere om skudsikker vest lovgivning her og se, hvor du kan anmelde det, før du skal bære vesten.

Før du køber en vest

Selvom der ikke er krav til, at du skal registreres eller skal have en tilladelse, når du køber en skudsikker vest, kan det være en god idé at sikre, at du er registreret. Med et garantikort som afsenderen af sikkerhedsvesten skal udfylde, når du køber den, så kan afsenderen komme i kontant med dig som køber igen, hvis vesten bliver tilbagekaldt eller lignende. Før du køber en sikkerhedsvest som privatperson, er det også vigtigt, du ved, hvordan den skal vedligeholdes. Coveret på vesten kan tages af og vaskes. Du kan også have et par forskellige covers at skifte imellem.

De gør ikke noget for at beskytte dig, men er kun til pynt. Derimod skal pladerne kun tørres over med en klud, hvis du skal vaske dem. Mange veste bliver ødelagt af vand, medmindre de er designet til at kunne bæres i vand. Derfor skal pladerne ikke i vaskemaskinen. Vesten skal helst opbevares på en hylde, hvor den kan ligge udfoldet. Hvis den bliver bøjet kan det være umuligt at rette den ud igen. Der er dog også veste, der har bedst at blive hængt op.