Gode råd til mere vild natur i haven

Gode råd til mere vild natur i haven

Dette indhold er sponsoreret.

Der bliver færre og færre områder i Danmark med vild natur, og det har store konsekvenser for landets biodiversitet. Dyr, insekter og planter har behov for utæmmet natur, hvor de kan finde føde, overvintre eller lægge æg.

Det var den dårlige nyhed. Men nu kommer den gode nyhed. For alle danske haveejere eller altanejere kan heldigvis hjælpe med at sikre en mangfoldig biodiversitet.

Ved at sørge for, at din have er fuld af levesteder for forskellige insekter, så hjælper du biodiversiteten godt på vej.

Hvis du har vand i haven

Det er ikke kun til lands, at du kan hjælpe insekter, planter og dyr frem i livet. Hvis du er den heldige indehaver af en havedam, en å eller sø på din grund, så skal du have fat i en flydeø.

På en flydeø kan der leve vandrensende planter, det kan være ynglested for fugle og ænder, eller du kan indrette flydeøen som insekthotel eller med blomster, som bierne vil elske.

En havedam er i forvejen en rigtig god genvej til biodiversitet. Ferskvand er hjemsted for masser af liv, der er føde for større dyr eller fisk, og det er i virkeligheden nøglen til biodiversitet – at sørge for, at der er føde og levesteder til alle arter.

Hvis du ovenikøbet laver flydeøer i din havedam, så er der fine betingelser for et mangfoldigt insekt-, dyre- og planteliv i din have eller på din grund.

Byg dit eget insekthotel

Du behøver dog ikke være ejer af en stor landejendom med tilhørende sø for at øge biodiversiteten i din have. Selv de allermindste haver eller endda altaner kan være med til at gøre en indsats.

Du kan nemlig nemt bygge dit helt eget insekthotel. Det er let at lave sig eget insekthotel, og det behøver heller ikke fylde særlig meget, når det er færdigt.

For at bygge et insekthotel skal du bruge:

  • træ eller en europalle
  • sav
  • skruer
  • skruemaskine
  • trådhegn.

Du bestemmer selv, hvor stort dit insekthotel skal være. Af træet eller europallen bygger du en kasse med masser af små rum. I hvert rum skal du nu finde noget fyld, som insekterne kan lide at putte sig i. Det kan for eksempel være grankogler, sten, grene, blade eller hule rør. Når alle huller er fyldt op, hæfter du trådhegn yderst – så kan insekterne komme ind, mens fugle og andre sjæle må blive ude. Og voila – nu har du dit eget insekthotel, som kan huse masser af skønt kryb og kravl.