Guide til at bygge din egen cykel

Hvis du har besluttet dig for at bygge din egen cykel, hvad skal du så tage forbehold for? Der er mange faktorer man skal tænke over, når det kommer til at bygge en cykel. Det kan derfor være svært at finde ud af, hvor man skal starte, og hvilke komponenter man har brug for. Vi har derfor udarbejdet en kort guide, i forhold til de ting som du skal bruge, til at bygge din egen cykel. Man kan nemlig ende med at bruge mange penge på de forkerte ting, hvis man ikke helt har forstand på, hvordan man bygger sin egen cykel. Læs med her og find ud af mere omkring hvordan du bygger din egen cykel.

Styrfittings og frempind

Når man går fra at have et stel, og til at skulle have en færdig cykel, så er første skridt at montere forgaflen og styrfittingen. Styrfitting er ting som skåle og kuglelejer, der forbinder forgaflen med stellet og, dermed sikrer at hjulet kan dreje rundt.

Styr, bremsegreb og gear

Styret er med til at afgøre hvordan du interagerer med cyklen. Du kan udforme dit styr efter dine præferencer. Du skal dog være opmærksom på målene, når du skal montere dit styr, samt styr og frempind skal passe sammen i diameter. Styrvalget har indflydelse på hvordan dit bremsegreb, og gearvælgere kommer til at fungere.

Hjul og dæk

Man kan selv bygge sine hjul, ved hjælp af et nav, eger, nipler og en fælg. Dette er dog en rimelig svær proces. Det anbefales derfor at man køber et færdigt hjulsæt. Bredden på baghjulet skal passe med dit stel, og dette definerer samtidig din geartype. Valget af dæk bør også overvejes, sammenlignet med den type overflade du oftest kører på.

Sadel og sadelpind

Sadlen er i centrum når det gælder komfort, men det er meget individuelt hvordan vi sidder godt. Det er forskelligt hvilken sadel folk foretrækker, og det er en god ide at prøve sig frem, indtil man finder en passende sadel bredde. Du kan også få en forhandler til at sørge for dette.

Krankboksen

Krankboksen er cyklens motorrum, det vil sige det er her, al kraft føres videre til kæden og hjulene. Man skal vælge en krankboks der passer til gevindet, i dit valgte stel, samt den type krank der skal monteres. Et godt valg er en krankboks med firkantet aksel og lukkede kuglelejer.

Kranksæt, skiftere, kæde og kassette

Kassetten er en enhed med 7-12 tandhjul, der er monteret på bagnavet, og betjenes af en bagskifter. Alle disse komponenter udgør, sammen med kæden, gearene som et udvendigt system. Alle disse dele skal passe sammen, til det samme antal gear for at virke optimalt, hvis ikke så kan det medføre at cyklen ikke virker optimalt.