Skal du bygge nyt? Sådan fremtidssikrer dine elinstallationer i dit nye hus

Fra starten er det vigtigt at du har styr på en EL plan. EL planen er en af de vigtigste elementer i din nybyggerrejse. Det er nu I skal overveje hvad rummene skal bruges til, og hvilket behov der er. Skal der være dataudtag i hjemmekontoret? Skal I bruge smart home eller er en traditionel EL plan nok til jeres behov? Overvejer I at skifte til elbil i den nærmeste fremtid?

Internet of things – Alt skal bruge en internetforbindelse

Det er allerede ved at være svært at købe et elektronisk produkt, som på en eller anden måde ikke skal kobles op til internettet. Derfor er det en god mulighed at enten vælge eller gøre klar til en internetløsning, som kan klare fremtidens behov. Hvis en husstand på fem alle skal streame i et smart home, hvor en masse andre enheder sidde koblet op på samme forbindelse, kan det hurtigt blive presset. Overvej derfor hvilken løsning er passende til jeres behov og husstand. Eventuelt gør klar til løsning med flere access points, så dataudtrækket er blevet installeret, og at I altid har muligheden for at implementere en løsning. Her kan du også overveje om Sonos er noget I gerne vil have. Mange får lavet et Sonos-udtag, så de altid har muligheden. Det kræver meget ekstra arbejde, hvis I først ønsker udtaget efter at huset står klar. Mange vælger også at få indsat tomrør i flere rum, så de altid er klar til brug.

Ladestander til elbilen

Kører I allerede i en el eller hybrid bil, så er det nok noget som allerede er blevet overvejet. Men Kører I stadig i en diesel- eller benzinbil, men har et ønske om at skifte engang i fremtiden, så burde I få gjort installationerne klar. De fleste elbiler har hvad der kaldes et ”mormorstik”, som passer til ganske almindelige stik. Problemet er at de lader utroligt langsomt, og kun er noget man burde bruge, når man er besøg et sted, hvor man er tvunget. 

Snak med jeres elektriker og el-installatør, som skal stå for elinstallationerne. Da kan helt sikkert fortælle mere om hvad I skal være opmærksomme på. Du kan med fordel vælge en elektriker som har meget erfaring med nybyg og typehusarbejde. De har i hvert fald styr på alt I skal vide i forhold til elinstallationerne i jeres nybyggeri. Snak med en elektriker I Aalborg, så kan de hjælpe dig godt videre på din rejse.

Elinstallationer der sænker elregningen

Strøm er dyrt, især i denne tid. Derfor for mange lavet installationer der kan hjælpe med at gøre det lidt mere overkommeligt. Et Astro ur, er en rigtig god investering, hvis du har udendørsbelysning. I stedet for at din udendørsbelysning brænder, beregner det selv solopgang og nedgang. Et alternativ er lyssensorer til udendørsbelysning. 

Flere og flere apparater har en standbyfunktion, som suger strøm hver eneste time i døgnet. Få installeret en ”grøn kontakt”, som slukker for alle husstandens apparater. Selvom man måske ikke føler at de tager meget strøm når de bare står, så kan standbyforbruget være op til 15% af elforbruget i en husstand. Det kan hurtig mærkes på elregning.

Selvfølgelig skal vi også lige forbi snakken om LED-belysning. Få anskaffet de nyeste og bedste LED-pærer, og overvej hvor meget belysning du har brug for. Lys-dæmpere til LED-lys kan også hjælpe med at holde elregningen på et passende niveau.